zondag 12 september 2010

Waarom gek!!!!!!

Omdat hij/zij anders is?
Mensen zijn nu eenmaal niet makkelijk in hokjes passen.

Het is een bekend verhaal dat Jeanne d' Arc een vroom boerenmeisje uit het kleine Franse dorpje Domrémy, als kind vaak naar de kerk ging. Zo vaak dat ze daarmee werd gepest door de andere kinderen uit haar dorp.Toen ze dertien jaar oud was hoorde ze voor het eerst stemmen in haar hoofd.

Toen zij 17 jaar oud was kreeg ze via de stemmen in haar hoofd door dat God wilde dat ze voor Frankrijk zou vechten. Hierop vertrok Jeanne naar Chinon, het hoofdkwartier van de koning. Ze slaagde erin een leger op de been te brengen, vocht tegen het Engelse leger met succes en behaalde diverse overwinningen.

Totdat de Engelse haar gevangen namen en een proces tegen haar begonnen. De centrale vraag tijdens dat proces was of deze stemmen afkomstig waren van god of van de duivel. Uiteindelijk werd ze op 30 mei 1431 ter dood veroordeeld en stierf ze op de brandstapel in Rouaan.
Menige historici en/of psychiaters hebben onderzoek naar haar gedaan met de vraag of de stemmen in haar hoofd een gevolg waren van geestesziekte of was het wat anders.
Wat maakt het uit. In ieder geval heeft zij door haar moedige daden een stempel kunnen drukken op de geschiedenis ondanks haar vermeende geestesziekte.

De schilder Vincent van Gogh werd ook omschreven als een zonderling mens. Hij had bv veel last van stemmingswisselingen voelde zich somber en melancholiek. Ook kent hij periode dat hij weinig slaapt, zichzelf verwaarloost en daardoor kilo’s afvalt. Vincent schijnt ook een extreme verlatingsangst te hebben gehad.

Tijdens zijn leven is hij wel 26x verhuisd. Heeft vele baantjes gehad, totdat hij plotseling besluit schilder te worden. Hij maakt veel schilderijen die pas na zijn dood als heel waardevol worden beschouwd.

Je zou voorzichtig kunnen zeggen dat Vincent geleden heeft tijdens zijn leven. Zijn ouders hebben zelfs overwogen hem in een psychiatrische inrichting te laten opnemen. Na een veel bewogen leven maakt Vincent zelf een einde aan zijn leven.

Uit de brieven van Vincent van Gogh blijkt dat zijn familie hem blijft steunen. Vooral zijn broer Theo (die een grote rol heeft gespeeld in het leven van Vincent ) bleef tot aan de dood van Vincent een intensief contact met hem houden. De broers waren zeer aan elkaar verknocht. Altijd weer was het Theo die voor Vincent zorgde en hem met alles hielp.

Tegenwoordig zou men Theo omschrijven als een mantelzorger . Als je dagelijks zorgen hebt over een naaste met psychische problemen ben je eigenlijk ook een mantelzorger. Je krijgt te maken met veranderingen in gedrag van je partner, die aanpassingen van jou vragen, of je bent zo druk bezig met het opvangen van je partner dat jezelf overbelast dreigt te raken. Hoe ga je dit dan volhouden, neem je tijd voor jezelf?. Hoe ontspan je en blijf je goed in balans?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten