zondag 26 september 2010

Verwachtingen

Volgens de site GGZ Verpleegkunde op een hoger niveau heeft het volgen van schematherapie een positief effect op de borderliners die deze therapie volgen. Er zijn hier inmiddels drie grote onderzoeken naar gedaan met een wetenschappelijke onderbouwing.

Niet iedereen die deelneemt aan deze schematherapie lukt het om de therapie af te maken om diverse redenen. Wanneer je deelneemt aan de schematherapie wordt er verwacht dat je inzet meer dan 100% is. Elke week vullen de cliƫnten dagboekkaarten in waarna de onderwerpen (positief en negatief) van de kaarten worden besproken in de therapie. Ook vanuit de therapeuten dient er inzet en betrokkenheid te komen.

Om dit te bewerkstelligen is het nodig dat het klikt en er een goede communicatie is tussen beide partijen. Wanneer je als borderliner goed je gevoel en verwachtingen kan uitspreken naar je therapeut kan hij/zij er ook wat mee. Op deze manier kan er langzaam aan een vertrouwensrelatie worden opgebouwd. Ondanks dit voelen een aantal borderliners zich onbegrepen en zoeken hun eigen weg om zich te bewijzen of doen er alles aan borderline in een ander perspectief neer te zetten.

Een prachtig voorbeeld hiervan is Amanda Wang. Amanda werd in 2007 na een verblijf van twee maanden op de psychiatrische verdieping van New York Presbyterian Hospital gediagnosticeerd met Borderline Persoonlijkheidsstoornis.

Op haar blog beschrijft ze hoe ze tijdens een bruilof van een goede vriend getroffen werd door een vloedgolf van negatieve emoties. Haar mind vulde zich met zelfhaat en angst. In de badkamer heeft ze toen haar riem om haar nek gebonden en strak aangetrokken. Totdat de pijn haar hielp deze emoties te overwinnen.

Onder andere door deze ervaring merkte Amanda dat er veel onbegrip bestond voor mensen die gediagnosticeerd waren met borderliner. Via haar blog begon ze anderen te informeren over de ziekte en te bewegen om borderline positief te benaderen.
Zelf heeft Amanda dat laten zien door haar leven in eigen hand te nemen. Ze heeft een strijd geleverd om bokser te worden met als doel de Golden Gloves te winnen. Op deze manier heeft ze haar eigen waarde terug gevonden en heeft ze om leren gaan met haar ziekte.

Jesse Sweet (documentairemaker) heeft van Amanda’s persoonlijke gevecht met haar borderline stoornis, als ze traint voor de Golden Gloves een documentaire gemaakt “de strijd in ons”. Samen met de stichting BPD is zij een campagne gestart om aandacht te vragen voor deze persoonlijkheidsstoornis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten